Vijf redenen waarom we foto's niet enkel onze computer moeten laten staan.

Ik zie als fotograaf vaak dat wanneer ik mijn digitale foto's heb afgeleverd bij de klant, ze daarna worden gepost op sociale media en daar blijft het eigenlijk wel bij. Natuurlijk is het posten op sociale media fantastisch! Het is goede reclame voor de fotograaf (waarschijnlijk niet jouw hoofd doel haha) en je bereikt veel mensen in een relatief korte tijd. Maar dat is tegelijk ook mijn punt: het is vluchtig. Net als de rest van ons leven. En door dat snelle leven zijn we een beetje het gevoel voor kwaliteit kwijt geraakt. We rennen voorbij aan wat er écht toe doet.


Vroeger moest je je foto's afdrukken om ze überhaupt te kunnen bekijken. Tegenwoordig gaat alles digitaal en komt er amper nog een print aan te pas. We scrollen doelloos door onze digitale bestanden zonder ze écht te voelen. En áls we dan wel eens iets laten afdrukken, rennen we vaak naar de gemakkelijke en snelle 1 uur service, liefst eentje die je zo vanuit je luie stoel kunt bestellen. No judgement, ik heb dat ook veelvuldig gedaan. Het is super makkelijk, snel en met een beetje geluk hoef je er de deur niet eens voor uit. Best jammer dat we zo weinig waarde hechten aan hetgeen dat er eigenlijk wel écht toe doet. Daarom hier 5 redenen waarom we meer met onze foto's moeten doen.


1 Het vóelt anders.

Misschien ligt het aan mij, maar er gaat niets boven jouw digitale foto's tot leven te zien komen in een prachtige uitvergroting of een schitterend fotoalbum of als foto kado. Scrollen door een galerij is leuk en vooral als je jouw foto's dan met één druk op de knop kunt delen op sociale media. Maar eenmaal gepost, scrolt men veelal gewoon aan je foto voorbij. De zoveelste op hun feed; hup effe snel een duimpje of een hartje en doorrrrr.

Bladeren door een fotoalbum daarentegen voelt heel anders. Letterlijk het papier tussen je vingers en de prachtige afdrukken die tot leven komen. Kleuren zoals kleuren bedoeld zijn en niet blauw of oranje, afhankelijk van het soort scherm waarop je kijkt. Het neemt je meteen mee terug naar toen. En als je het gezellig met elkaar doet, wordt het nog leuker. Mijn kinderen halen regelmatig de grote doos met fotoalbums uit de kast om heerlijk doorheen te bladeren. En voor we het weten maken we er een middagje van: kopje thee, speculaasje en genieten van de herinneringen: "Mam vertel nog eens van toen ik..."2 Ze zorgen voor de mooiste eyecatchers.

Niet alleen albums, maar ook foto afdrukken geven een hele andere feel aan een foto dan een digitaal bestand. Er is niets fijner dan een herinnering tot leven te zien komen in een prachtige afdruk of uitvergroting. Voor mijn zoon zijn nieuwe kamer heb ik destijds een aantal foto's laten afdrukken van zijn meest waardevolle herinneringen en dezen vervolgens in allerlei verschillende lijstjes gedaan. Ze staan stuk voor stuk te prijken op zijn bureau en af en toe komt er een nieuwe herinnering bij. Het is de trots van zijn kamer. (Nou ja, naast dat gesigneerde voetbalshirt van Cambuur dan!)

En mijn dochter gaat steevast met haar liefste vriendinnetje Fibi op bed. Nee, niet in het echt want hier mogen de katten niet naar boven, maar als een prachtige uitvergroting boven haar bed. En ook al is Fibi allang geen kitten meer, mijn dochter koestert de herinnering aan het nestje kittens dat we destijds hadden, waaruit ze Fibi heeft uitgekozen om bij ons te mogen blijven. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk en de foto van haar furry vriendinnetje is het laatste wat ze ziet voor het slapen gaan en het eerste als ze wakker wordt, hoe fijn slapen gaan en wakker worden is dat? ♡

3 Jouw foto's worden onsterfelijk.


Iedereen bewaart zijn foto's anders. Verreweg de meeste mensen hebben aardig wat gigabytes vol met foto's op hun smartphone staan. Sommigen mensen gebruiken hun laptop of PC als opslag. Dat klinkt allemaal prima, maar het is niet safe! Zelf ben ik daar het levende voorbeeld van. Als fotograaf ben ik sowieso altijd een beetje huiverig voor technische problemen en computer-crashes en dus maakte ik altijd een back-up van al mijn afbeeldingen.Toch sloeg ondanks mijn voorzichtigheid het noodlot toe; een virus vond zijn weg in mijn PC én naar mijn harde schijf die als back-up diende, omdat die toevallig nog op de PC was aangesloten. Sindsdien maak ik wel vijf back-ups en back-ups van back-ups... (Volg je het nog?)

Maar de meeste mensen doen dat niet! Foto's worden gewoon op de laptop gezet. Maar wat als op een dag je computer het begeeft? "Oh Daphne, maar dan heb ik de foto's nog op een disc of USB stick." Super dat je al zover gedacht hebt, echter, een disc heeft niet het eeuwige leven, die wordt namelijk na een aantal jaren onleesbaar. Dus stel dat je 20, 30 jaar later die disc weer eens wil uitlezen en dan blijkt dat je gewoon al je foto's kwijt bent?

En een USB stick is handig, maar ook die kan beschadigd raken over de jaren heen. Daarnaast raak je zo'n stickje heel wat makkelijker kwijt dan een ingelijste poster of een fotoalbum. Maar zelfs al zitten je foto's in een oude schoenendoos, zolang ze afgedrukt zijn, blijven ze voor altijd bestaan.


4 Prints zijn betaalbaar voor iedereen.

Ja het zijn krappe tijden momenteel. Een fotoshoot is voor de meeste mensen al een behoorlijke investering, laat staan dat je een print van formaat nog extra aanschaft. En dan is een print aanschaffen via de fotograaf ietsje kostbaarder dan wanneer je het zelf via de goedkoopste website doet. Tja, aan een top kwaliteit afdruk hangt inderdaad terecht een prijskaartje. Je bent altijd verzekerd van kwaliteit, de helderste kleuren en de nieuwste printtechniek. En daarbij, prints zijn er in allerlei soorten, maten en groottes en dus in verschillende prijsklassen. Zo heb je al een A4 formaat afdruk voor nog geen twintig euro. De échte waarde van zo'n prachtige afdruk, of dat nu op in klein formaat is in een lijstje, of een twee meter breed kunstwerk op metaal, is als je het mij vraagt onbetaalbaar. Iedere dag opnieuw genieten van je dierbaarste herinnering, van jouw maatje, jouw furry BFF, daar kun je toch geen prijskaartje aan hangen? Dat gevoel, de glimlach die op je gezicht verschijnt iedere keer opnieuw als je er naar kijkt, dat is van onschatbare waarde.


5 Het is super gemakkelijk.

Ik merk als fotograaf dat mensen het soms moeilijk vinden om te bedenken wat ze dan precies met hun foto's willen. Zo had ik laatst een klant die graat een uitvergroting in een lijst wilde, maar niet zo goed wist wat de afmetingen dan moesten zijn. En dus vroeg hij mijn advies. Samen zijn we tot een resultaat gekomen die én perfect in hun woonkamer paste én geschikt was voor deze klant zijn portemonnee.

Wanneer je bij mij een fotoshoot hebt gedaan, krijg je dit advies er gratis bij. En of het nu om een album gaat, een poster voor de kinderkamer of een uitvergroting voor boven de bank, ik help je met alles wat je wilt weten én nog beter: ik regel het allemaal voor je! Nog nét geen 1 uur service, maar wel vanuit je luie stoel.

Laat jouw herinnering niet louter uit Pixels bestaan!

FRAMED BY D