Of je nu fotografeert op de automatische stand van je camera, snapshots maakt op je mobiel of professioneel hondenfotograaf bent zoals ik, één skill is van onschatbare waarde voor het fotograferen van honden en mag daarom absoluut niet ontbreken als je toffe foto's wilt maken.


Enig idee wat die skill is?


Stel je eens een kruiwagen voor, die je vervolgens inlaadt met zes Duitse Herder pups. (Of Labrador pups, been there - done that too!) Voor sommige fotografen is één pup op de foto krijgen al een opgave, maar hoe doe je het dan als je zes krioelende, niet luisterende, geen commando kennende, onstuimige, eigenwijze pups naast elkaar zet in de hoop dat ze lang genoeg stil blijven zitten voor een shot?


Ik kan je vertellen dat zelfs niet de nieuwste camera of duurste lens genoeg is om daar een goede foto uit te kunnen halen. Goede apparatuur is fijn, maar dat gaat je in deze situatie niet helpen. Ervaring is wel handig, maar met ervaring alleen, ga je deze foto ook niet nailen. Nope, om een situatie als deze te laten slagen, heb je een hele belangrijke skill nodig die vaak over het hoofd wordt gezien in de fotografie, maar van onschatbare waarde is: geduld. Engelengeduld!


Zeker in de wereld van hondenfotografie (maar dit geldt ook voor andere dieren en kinderen) is geduld een skill die je foto zal redden. Honden zijn speels, beweeglijk en hebben een eigen wil. Ze zullen lang niet altijd doen wat we willen, precies op het moment dát we het willen. Zelfs de best afgerichte hond kan een uitdaging zijn tijdens een shoot, omdat dit een situatie is die hij niet kent. Om dan maar te zwijgen van pups, want daar is geen commanderen aan en is het cruciaal om geduldig te zijn en te wachten op het juiste moment.


Hier zijn een paar tips om de kunst van geduld in hondenfotografie te beheersen:


Observeren: Neem de tijd om je hond te observeren voordat je begint met fotograferen. Begrijp de hond, zijn karakter, stemming, gedrag en gewoonten.


Wachten op het Juiste Moment: Soms is het perfecte moment om af te drukken een kwestie van (mili)seconden. Laat je 'triggervinger' alvast op de sluiter rusten zodat je in die split second dat hij de perfecte blik heeft (zo mooi met die oortjes weet je wel?) meteen kan vangen. Of in mijn geval, die micro-seconde dat de pups allemaal de snuitjes de juiste kant op hadden.


Neem assistentie mee: in de video hieronder kun je goed zien dat een foto als deze nooit zou slagen als ik het helemaal alleen moest doen. Zie je het voor je? De pups in de kruiwagen zetten, snel terugrennen naar mijn plek, gaan zitten, camera richten en scherpstellen en.... Nou ja, tegen die tijd zijn de pups all over the place natuurlijk! Goede hulp (al is het maar één persoon) is van grote waarde.


Gebruik beloningen: Lekkernijen en speelgoed kunnen worden ingezet om de aandacht van je hond te trekken en te belonen voor gewenst gedrag.


Geluidjes doen wonderen: honden reageren heel goed op hoge piepstemmetjes en geluidjes. Niet voor niets zet ik altijd een muziekje over mijn 'achter de schermen' filmpjes, want die schrille squeeks van mij zijn leuk voor de hond, niet zozeer voor ons als je het terugkijkt!


Geduld met jezelf: Wees niet ontmoedigd als niet elke foto perfect is. Fotografie is een leerproces, en elke foto die je maakt, brengt je dichter bij het vastleggen van het moment. Het kan enige tijd duren om het juiste geduld en timing te ontwikkelen, maar na verloop van tijd zul je merken dat je steeds beter wordt in het vastleggen van die unieke momenten.


Behind the scenes video. Krijg je hem niet volledig op je scherm?

Klik dan even op de 4 pijltjes in een vierkant voor 'volledig scherm'.