Heb jij je altijd al afgevraagd hoe nou die black foto’s worden gemaakt? Doe je dit ’s nachts? Ga je met paard en al een studio in? Photoshop misschien? Magie? Allemaal vragen die me wel eens gesteld zijn. Vandaar dat ik op het idee kwam om er iets over te schrijven. In deze blog leg ik je de basis uit van hoe je een blackfoto maakt. En een kleine spoiler: het is echt makkelijker dan je denkt!


Wat is een blackfoto?


In de fotografie is het wellicht geen gangbare term, maar in de wereld van de paardenfotografie is het inmiddels een ingeburgerd begrip: de zogenaamde blackphoto. Nog nooit van gehoord? No worries: je bent zeker niet de enige.

De term blackphoto wordt in de paardenfotografie gebruikt wanneer je een foto maakt van een paard en de achtergrond geheel zwart is en het lijkt alsof het paard zo vanuit de donkere achtergrond opdoemt. Door het licht op het paard te laten vallen, geeft dit een groot contrast met de donkere achtergrond en spat het paard als het ware van de foto. Vet mooi toch?


“Maar hoe dan?” Hoor ik je vragen. In deze blog neem ik je stap voor stap mee in het proces.

Locatie


Je hebt het vast al eens gehad: jij staat buiten, je ziet iets binnen wat je wilt vastleggen en klikt een foto. En wat krijg je? Op de foto zie je alleen maar zwart. Of in ieder geval heel donker. Niet leuk voor het doel wat je op dat moment voor ogen had, maar dit is wél het principe voor een goede blackfoto. Je gebruikt namelijk het contrastverschil tussen buiten en binnen, ofwel tussen licht en donker.

Zet het paard in de opening van een donkere stal of schuur en ga zelf erbuiten staan. Dan krijg je automatisch al een mooie donkere achtergrond in je foto en daar komt geen Photoshop aan te pas. De voorwaarde is wél dat het binnen waar jij fotografeert écht donker is. Geen ramen, geen verlichting en geen staldeur aan de andere kant die open staat. Niet dat je dan geen blackfoto kan maken, maar het scheelt enorm veel Photoshop werk achteraf. Zoals op onderstaande foto.


Want ik weet namelijk wat er gebeurt wanneer zo'n stal NIET helemaal donker is. Die fout maakte ik bij mijn eerste blackfoto sessie. Het betrof een stal waar doorzichtige dakplaten op het dak zaten en er dus nog behoorlijk veel licht binnen kwam. Prachtig voor de belichting van het paard, maar oei, wat een werk achteraf in het editen. Natuurlijk was dit ook meteen een hele grote shoot, waar ik meerdere sessies op één dag had en ik dus achteraf bij zo’n vierhonderd foto’s iedere pixel in de achtergrond donker moest gaan maken in Photoshop. Een behoorlijk tijdrovend leermomentje dus!

Op de foto hier linksonder is heel goed te zien dat de stal nog licht was. Zó licht zelfs, dat alles in de achtergrond nog gewoon zichtbaar is. Dit is niet de bedoeling, maar de locatie was de locatie en soms moet je er het beste van maken. Op dit soort momenten ben ik wel heel erg blij dat ik geïnvesteerd heb in het verbeteren van mijn Photoshop skills!


Photoshop


Het is een vraag die ik vaak krijg: "Heb ik Photoshop nodig?" Mijn antwoord? JA!

Photoshop en/of Lightroom of eventueel een ander fotobewerkingsprogramma ONMISBAAR wanneer je echt verder wilt in de fotografie. Of je het aanschaft of niet, dat is een persoonlijke keuze. Maar in mijn ogen kun je niet zonder, zeker niet wanneer je je foto's dat beetje extra wilt geven. Jouw signature.

Dat je je foto’s bewerkt, betekent overigens niet dat ze in de basis niet goed zijn. Sterker nog: de basis móet goed zijn, anders heeft nabewerken totaal geen zin. Een onscherpe foto kun je Photoshoppen wat je wilt, maar hij blijft onscherp.


Wees creatief


Een stal of schuur is niet de enige plek om blackfoto’s te maken en eveneens zijn paarden niet het enige onderwerp dat je kunt fotograferen natuurlijk. Met een beetje fantasie zijn er meer mogelijkheden te vinden om een zwarte achtergrond te creëren. Neem bijvoorbeeld de onderstaande foto van onze kat Fien. Geloof het of niet, maar zij zat gewoon voor de TV. Hoe vaak ik de vraag niet heb gehad: “Oh, hoe maak je toch die zwarte achtergrond?” Uhm, nou, in dit geval is dat dus het zwarte scherm van onze TV die uitstaat. Gebruik maken van het moment dus.

Of neem nou deze foto van de paardenbloem. De foto hieronder demonstreert prima dat het écht niet moeilijk hoeft te zijn. Deze foto is gewoon achter ons huis gemaakt. Ik probeerde eerst het zwarte paaltje als achtergrond te nemen, maar die was eigenlijk net wat te smal. En dus rende ik het huis in op zoek naar iets zwarts. Wat ik vond? Een nek-kussentje hihi! Maar hey, als het werkt, dan werkt het. De foto heb ik daarna gecropt, een stukje gedraaid, klein beetje gespeeld met wat schuifjes in Lightroom en voilá!

Als ik dat kan bedenken, dan kan jij dat ook. Echt!


Naast zo'n kussentje kun je ook een zwarte muur gebruiken of een doek ophangen als achtergrond. Zorg wel dat jouw onderwerp afstand heeft van de achtergrond, zo creëer je een wazige achtergrond en dat is altijd mooier dan wanneer je ieder vezeltje, stofje of vlekje kunt tellen. Vooral met zwart is dat wel een dingetje.


Let er ook op dat jouw achtergrond rustig is. Dit geld voor fotograferen in een stal, maar ook voor buiten of waar dan ook. Maak een proeffoto en check die achtergrond. Let op storende elementen in de achtergrond en verwijder die vóórdat je verder foto’s gaat maken. Dit scheelt enorm veel tijd en werk in de nabewerking.

have fun and zet door!


Eigenlijk is één van de belangrijkste dingen bij het fotograferen: have fun!!! Echt waar. Wanneer je plezier hebt in fotograferen zie je dat ALTIJD terug in je foto’s. Is het altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Ik heb het tienvoudige aan foto’s weggegooid dan dat ik bewaard heb. Maar door te oefenen, leer je steeds meer. En wordt je er beter in. Laat je niet uit het veld slaan wanneer het niet meteen de eerste keer lukt. Of een tweede, derde of zelfs een vijftigste keer. Blijf oefenen. Blijf klikken. Kijk niet alleen naar waar je naar toe wilt, maar kijk af en toe ook terug. Zie jouw vooruitgang en geniet daarvan. Je tiende foto is altijd beter dan je eerstse. Good luck!


XXX