Prototype


Het idee was om Dyke - de Friese merrie van Nynke Veenstra - om te toveren in een unicorn. Nynke is eigenaresse van barokshop.com en creëerde speciaal voor 'the purpose of fantasy' unicorn horns voor haar shop.

Ze zocht naar een ontwerp, daarna deed ze zaken met iemand die ze kon produceren middels 3D printing en als finishing touch schilderde Nynke de hoorns zelf met de hand. Ze appte mij trots haar prototype en vanaf daar ging het mis....


(Check de schattige pootjes van Kyra, die we nog kennen uit de Red Riding Hood shoot.)

Brainstorm sessie


Altijd wanneer Nynke en ik bij elkaar komen gaat het finaal mis. We werken als een soort katalysator op elkaar. Onze hersenen produceren razendsnel nieuwe ideeën, beide hebben we een omvangrijk gevoel voor fantasie en daarnaast schakelen we 'warp speed' van het één naar het ander. Ik kan niet goed omschrijven hoe dat gaat, maar veelal is het voor anderen niet te volgen. Mijn echtgenoot liep zelfs hoofdschuddend weg tijdens een brainstormsessie bij mij thuis. "Dat jullie zelf nog snappen waar jullie het over hebben!" Mopperde hij en liep van tafel.


Naast dat Nynke en ik op één lijn zitten in het denkwerk, zijn we ook van het caliber: "Leuk, gaan we doen!" zonder dat we dat goed doordacht hebben... Zodat we dus op locatie zijn en ons bedenken dat we niet hebben nagedacht over HOE we de hoorn gaan bevestigen aan Dyke haar hoofd... "Seconde lijm!" Brult één van ons en dan schieten we keihard in de lach. On second thought, doe maar niet.


Eerst probeerden we het vast te maken aan het hoofdstel. Dat ging voor geen meter en we braken zelfs een stuk van de unicorn af. Lekker bezig! Maar nog iets wat Nynke en ik gemeen hebben met elkaar: we gaan net zo lang door totdat we hebben wat we willen! En na een uurtje klooien, hebben we een constructie voor elkaar. Nee, het is niet dé constructie, maar hij blijft zitten en voor nu zien we dat als een overwinning. De shoot kan beginnen!


Nou ja, nadat Nomi genoeg heeft van het groomen met Dyke. Want die kans laat ze zich niet ontnemen natuurlijk.

Dat we trouwens mijn dochter gebruiken voor deze shoot is geen toeval: zij lijkt overduidelijk op haar moeder als het gaat om fantasie, sprookjes en dromen. We konden ons dan ook geen beter model bedenken!


En op de vraag: "Eten unicorns ook gras?" kunnen we inmiddels ook volmondig "JA" antwoorden!


Grooming 🤩 (Camera Pic...)

Yup, erg unicorn-achtig Dyke! 🙈 (Phone Pic)

Met de verkeerde hoef uit stal


Dyke (= een échte Friese naam by the way en spreek je dus uit als: Dieke, niet Dijke) is normaliter een hele meegaande merrie. Ze vind alles prima en is over het algemeen mak genoeg om een kind op te zetten. Maar deze dag was ze blijkbaar met de verkeerde hoef uit de stal gekomen of zoiets, want ze was niet haar kalme zelf. Of dat nu kwam omdat we zo lang aan het pielen zijn geweest met die hoorn en ze er al genoeg van had, of dat we vlakbij haar huis in het weiland van de overbuurvrouw aan het shooten waren en ze totaal niet snapte wat we daar deden, ik heb geen idee. Maar wat het ook was, ze werd er een tikkie onvoorspelbaar door en om Nomi op Dyke zetten - wat oorspronkelijk de bedoeling was - leek ons geen goed idee. Change of plans...


Dit hoort dus ook bij fotografie, vooral wanneer je met dieren shoot. Precies de reden waarom ik nooit een heel draaiboek maak van te voren, want het loopt nooit zoals je wilt of verwacht en dan heb je alles voor niets bedacht. Want als er één regel is waar je van op aan kan in de dierenfotografie, dan is het: "Het loopt altijd anders." Gelukkig is improviseren een van mijn super-powers en dus bedenk ik ter plekke een andere story-line:


  1. Nomi ziet de unicorn: "Wow! Kijk daar, een unicorn."
  2. De unicorn ziet haar ook en denkt: "Huh? Een meisje? Hoe komt die hier in "La-la-land?"
  3. Zowel unicorns als kleine meisjes zijn van nature heel nieuwsgierig, dus lopen ze naar elkaar toe om elkaar van dichterbij te bekijken.
  4. Contact! Bff's at first sight.
  5. .... tja hier zou nog een foto moeten komen van Nomi die als ultieme utopia op de unicorn wegrijdt, maar omdat Dyke echt niet haarzelf was en Nynke zelfs moeite met haar had, was dat gewoon niet haalbaar en zijn we daarom gestopt met shooten. Safety first!


Het is wat het is. Je moet niet koste wat het kost door willen gaan, want daar wordt niemand blij van en dat vraagt om ongelukken...

Foto 1


Nomi zit als geen ander in haar rol. Als ik haar uitleg dat ze mag doen alsof ze nu een échte unicorn ziet, dan presteert ze!

Foto 2


De unicorn kijkt om. Tja... Zoals ik al heb geschreven had Dyke niet haar beste dag... Een bepaald fotogeniek plaatje is dit daarom ook niet. Ik heb deze foto gebruikt, maar een andere foto gezocht waar de kont en staart wél normaal op staan en een ass-swap gedaan haha.

(De kont gephotosopped dus.)

Foto 3


Zoals in sprookjes, rennen de vriendjes naar elkaar toe. Nomi deed dat super, Dyke daarentegen... Tja, wat moet je hier nou van zeggen? LOL

Gelukkig had ik al in de gaten dat we geen goede foto's hadden, dus hebben we apart nog foto's gemaakt van Dyke alleen, lopend in mijn richting. Omdat mijn richting dezelfde richting was als 'thuis' liep Dyke maar al te graag naar me toe, oortjes mooi naar voren en voilá! Ik had mijn shot.


Maar dat betekende wel dat ik Nomi en Dyke in de nabewerking bij elkaar in één foto moest photoshoppen. En hoewel ik Photoshop heel erg leuk vind, probeer ik wel altijd het plaatje zo te schieten, dat er zo weinig mogelijk aan hoeft te gebeuren.

foto 4


Op haar eigen territorium was Dyke nog wel gewillig om contact te maken met Nomi. Echter, het licht was totaal anders, de zon kwam ineens door en scheen volop, maar omdat het al avond werd, is de kleur warmer dan op de andere foto's. Ook kwam de zon vanuit een andere hoek en de achtergrond lijkt totaal niet op de achtergrond van alle andere foto's. Eerlijk? Ik zag het een beetje somber in. Ik had geen idee of ik er nog iets leuks van kon maken.

Bloopers

Huh? Wát moet ik doen?

Help, een mens met camera-ding!

Super charmant loopje....

OMG, een lopende regenboog en die komt recht op mij af! Help!

Finishing Touch


En dan ga je naar huis met je foto's en zakt de moed je in de schoenen. Ja ook ik schiet heus niet altijd 'het perfecte plaatje'! Dit was echt een hele uitdagende shoot: het licht dat eigenlijk niet top was, een paard wat niet haar dag had en de achtergrond dat niet eens leek op hoe ik het in mijn hoofd bedacht had.


Maar gelukkig is er nog het creatieve proces... De foto's die ik wil gebruiken zet ik in Photoshop en speel er net zo lang mee tot ik heb wat ik wil. De kunst is om in mogelijkheden te blijven denken. Ja natuurlijk: enorm balen dat de shoot niet ging zoals ik het in mijn hoofd had en dus de resultaten te wensen overlieten. Qua kwaliteit had ik alle foto's wel in de digitale prullenbak kunnen gooien! Blijkbaar was het ook niet helemaal mijn dag....


Echter, door los te komen van dat negatieve stemmetje in mijn hoofd en te gaan creëren met heel mijn hart en fantasie, komt er uiteindelijk toch iets moois uit. Daar knip ik iets uit, hier voeg ik iets toe, 't is eigenlijk net Tante Tilly: "Een kloddertje roze hiiiieeeerrr en een kloddertje roze daaaarrrrr!" (Mocht je nu van de leeftijd zijn dat je Tante Tilly niet kent, Google dan maar even "De familie Knots.")


En uiteindelijk rolt er dan toch iets uit mijn vingers waar ik tevreden mee ben. Zoals je kunt zien heb ik behoorlijk gesleuteld aan de foto's om voor mezelf tot een bevredigend resultaat te komen, maar who cares? Ik heb super veel geleerd in het proces. Vooral hoe het NIET moet haha. Een story-line maken is best best nog een uitdaging en je moet goed nadenken over welke foto's je nodig hebt, waar je ze neemt en hoe je ze neemt. De juiste licht inval, perspectief, jouw eigen positie ten opzichte van de onderwerpen in de story en nog veeeeeel meer pietluttige dingen zijn key voor het slagen van zo'n project.


Was dit dan de laatste keer dat ik zoiets doe? Hell no! Ik heb genoten van het hele proces en ben er daar weer een stukje beter door geworden. Zowel qua fotografie als Photoshop. Een volgende keer zal het me beter afgaan.

Wow Kijk!


Huh? een meisje, hoe komt die nou hier?


Hey unicorn, hallo!

Besties at first sight