Nog even er tussenuit voordat de herfst begint? Waar kun je dat beter doen dan op het wondermooie Ameland? Rust, ruimte, zon (vaak wel, niet altijd), zee, strand, natuur, idyllische dorpjes en gastvrije mensen. What’s not to love? Eveneens is Ameland een must-go-to voor de fotoliefhebbers onder ons. Maar ook wanneer je geen fotograaf bent maar mooie plaatjes zeker kan waarderen en je die graag maakt met je phone, dan zijn de volgende locaties een must see!


Vuurtoren

Een altijd indrukwekkende blikvanger op Ameland is de Vuurtoren te Hollum. Deze in 1880 van gietijzer gebouwde vuurtoren is 55 meter hoog en laat iedere avond haar prachtige licht schijnen over het eiland en ver daarbuiten. Een lust voor de fotograaf, overdag én ’s avonds. En of je nu over de modernste camera apparatuur beschikt of lekker foto’s maakt met je mobiel, als je op Ameland bent is dit een kodak-moment die niet mag ontbreken tussen je Ameland foto’s!


Trouwens, de vuurtoren is niet alleen een geweldige eyecatcher, het is ook super leuk om er een kijkje in te nemen. Sinds 2005 is de vuurtoren niet meer door de kustwacht in gebruik, maar dient nu als expositie ruimte. Tijdens de klim naar boven ontdek en leer je van alles over vuurtorens, de kustwacht, haar geschiedenis en wacht een prachtige foto expositie op je. Eveneens kun je zien waar de vuurtorenwachter vroeger zat en hoe hij zijn werk deed. En mocht je dit allemaal niet interessant genoeg vinden, dan is er altijd nog het uitzicht bovenin, wat ik niet anders kan omschrijven dan werkelijk adembenemend! Het maakt het beklimmen van de 236 treden naar boven meer dan waard!

Kortom, de vuurtoren levert altijd prachtige kiekjes op, zowel van dichtbij als van een afstandje.

Strand

Ja duh! Lekker simpel haha, het strand. Maar het is serieus de meest toffe plek om te zijn én om mooie foto’s te maken. Gegarandeerd plezier voor het hele gezin! Op krabben-jacht, schelpen zoeken en een heerlijk nat en koud voetje halen in de zee houdt de kids minimaal een uurtje zoet. En voor de hond zijn er altijd meeuwen om op te jagen of kraters te graven in het mulle zand. Kortom: jouw kroost (met of zonder vacht) is lekker bezig terwijl jij heerlijk van het moment en het uitzicht geniet.


Wist je trouwens dat als je er heel vroeg in de ochtend bent, je zeehonden kan spotten? Soms komen ze zo dichtbij dat je ze zelfs zonder telelens kunt fotograferen. Het schijnt ook zo te zijn dat zeehonden erg nieuwsgierig zijn naar onze huishonden en komen dan graag een kijkje nemen. De moeite waard om een keertje je wekker voor te zetten! Echter, let er natuurlijk wel op dat je de natuur met respect behandelt en kijk vanaf gepaste afstand.


Ben je met je paard op Ameland? Tja, dan hoef ik je niet te vertellen waarom je een strandrit moet gaan maken, want dat gevoel ken je maar al te goed! Keihard galopperen over het harde zand geeft een niet te evenaren gevoel van vrijheid! Maar ook rustig stappen door de branding levert de mooiste (foto)momenten op.

Het mag duidelijk zijn: het strand van Ameland is altijd indrukwekkend en levert gegarandeerd mooie plaatjes op. Ook als het weer wat grimmiger is.

Paardenreddingboot & Het Maritiem Centrum Abraham Fock

Indrukwekkend en leuk, dat is een hele toffe combi. Het Maritiem Centrum is echt de moeite van het bezoeken waard. Leuk, leerzaam en amusant. Je kunt door het centrum en door de tijd navigeren aan de hand van sterren, kompas en kustlijnen. Je kunt deelnemen aan een heuse reddingsactie, oude verhalen herleven in de oude commissiekamer en getuige zijn van bijzondere (kapiteins)verhalen. Erg tof is de brug, waar je je even een heuse kapitein van de veerboot waant, echt een unieke belevenis.

En natuurlijk ook de demonstratie van de paardenreddingboot niet ontbreken. De lancering van de paardenreddingboot is echt een spectaculair evenement. Wil je daar meer over weten? Check dan deze blog over de stoere paarden van Ameland en hun tragische geschiedenis.

De reddingspaarden zijn erg speciaal voor de Amelanders en hebben dan ook een ereplaatsje gekregen bij het Maritiem Centrum. Er is een prachtige foto expositie te zien, je kunt de reddingboot van dichtbij bekijken en je mag er zelfs in klimmen in vol reddingsuniform.

Maar nog mooier is de daadwerkelijke lancering beleven, waarna je kunt kennismaken met de paarden een hun voerlieden.

Dit jaar zijn er nog drie demonstraties, klik hier voor de data.

Samengevat is Ameland een heerlijke plek om te gaan nazomeren. Of misschien wil je alvast boeken voor de herfstvakantie of de kerstvakantie. Wat je ook kiest, met deze uitstapjes is je verblijf sowieso geslaagd en levert gegarandeerd de mooiste foto’s op! Dus hup,hup, die veerboot op en heel veel (foto)plezier!


Check deze link om te kijken welke accommodaties te huur zijn.