Equine shoot? Zo nail je hem!

10 tips voor een succesvolle equine shoot


 • Tip 1: bandages. Ik weet het: het is een persoonlijke keuze en niet voor ieder paard. Maar voor dressuurfoto’s kan het nét even dat verschil maken, vooral wanneer de bandages qua kleur zijn afgestemd op dek en oornet.
 • Tip 2: riempjes vast. Klinkt misschien voor de hand liggend, maar niets zo irritant dan veertig foto’s met nét dat uitstekende hals- of neusriempje dat niet goed vast zat. Dubbel check, dat scheelt een hoop ergenis achteraf.
 • Tip 3: vlechten. Laat je paard van zijn beste kant zien. Voor het ene paard zullen dat mooi strak ingevlochten manen zijn (voor degenen die niet zo goed kunnen vlechten: gebruik quick knots.) en voor het andere paard juist vorstelijk lange, losse manen. Maar ook bij die laatste maken van te voren gemaakte vlechten juist prachtig golvende manen. Dat zeg ik: vlechten, je kunt er niet mis mee gaan!
 • Tip 4: oortjes. De meeste mensen houden van foto’s waarbij de oren naar voren zijn gericht. Maak daarom gebruik van een assistent tijdens je shoot. Hij of zij kan dan paardengeluiden afspelen op je telefoon (daar zijn heuse apps voor!), of met zand gooien op de achtergrond voor die nieuwsgierige blik, ritselen met een zakje (of juist niet… ), rammelen met een bakje biks? Wat ook maar werkt voor jouw viervoeter!
 • Tip 5: foto halster of speciaal hoofdstel. Wanneer het kan, gebruik dan een speciaal foto halster voor de shoot. Deze is makkelijk(er) weg te photoshoppen een hoofdstel/halser-vrij hoofd, dat geeft toch wel nét even die extra kick aan een foto! Echter, in sommige gevallen is een speciaal hoofdstel erg mooi. De keuze is aan jou.
 • Tip 6: hoeven. Het is een detail, maar ik ben gek op perfecte details! Om de hoeven mooi uit te laten komen kun je kiezen voor een mooie zwarte springschoen met (wellicht een ​​persoonlijke keuze) schapenvacht. Dat geeft een geweldig mooi contrast. Maar je kunt er ook voor kiezen om de hoeven zwart te spuiten. Nee ik ben niet gek, dit is echt een super truuc! Zwarte spuitbusverf van de Action en geloof me: de foto’s zijn zoveel mooier met prachtige zwarte hoeven!
 • Tip 7: teugels. Gooi de teugels naar de kant waar NIET de camera staat tijdens het rijden. Datzelfde geld ook voor de zweep. De fotograaf heeft al zoveel dingen waar hij of zij op moet letten, hiermee help jij hem of haar enorm mee!
 • Tip 8: kleding. Match je kleding (en cap) bij het ‘outfit’ van je paard! Vooral in het geval van dressuurfoto’s is ‘matchy matchy’ dé look om voor te gaan. Maar niet alleen rijkleding maakt een foto, ook een prachtige jurk of een chique pak kan een heel andere feel geven aan een shoot. In zo’n geval is more altijd more!
 • Tip 9: ritsen. Yup! Wederom een ​​detail maar het maakt écht verschil!​ Rits je zakken én je jas dicht.
 • Tip 10: locatie. Het is net wat je wilt van een shoot. In het geval van dressuurfoto’s: kies een mooie en rustige arena met het liefst geen storende items op achtergrond. In het geval van portretfoto’s met die vrije feel: zorg dat er niet teveel ‘ruis’ op de achtergrond aanwezig is. Een ruime weide, bosrijke omgeving doen het altijd goed, evenals strand en duinen.
 • Bonus tip: have fun! Voor zover je kunt spreken van een regel, is dit wel de belangrijkste! Je shoot zal veel gemakkelijker gaan als je ontspant. (Dat geldt overigens ook voor de fotograaf! ) Go with the flow, relax en geniet. Dat zie je eveneens terug in de foto’s.